SSL w Indy

problemy z tworzeniem programów do obsługi sieci, internetu, e-mail itp..

SSL w Indy

Nowy postprzez lidamian » poniedziaÅ‚ek, 7 wrzeÅ›nia 2009, 20:27

Może mi ktoś inteligentny powiedzieć jak połączyć się ze stroną przez protokół SSL w Indy? Konkretnie chciałbym napisać program do szybkiej rejestracji na np wp.pl i potrzebuję porady. Otóż, normalnie do komunikacji z dowolną stroną wystarczało TIdHTTP i było po sprawie. Jednak teraz sypią się alerty po wykonaniu kodu: "IOHandler value is not valid. więc pewnie chodzi o to, że trzeba się łączyć przez protokół SSL. No spoko, przecież Indy posiada takie komponenty - pomyślałem.

Oto kod:
Kod: Zaznacz cały
   // HTTP to oczywiÅ›cie TIdHTTP;
   HTTP->Request->AcceptLanguage = "pl";
   HTTP->Request->UserAgent = "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows NT)";
   HTTP->Request->Pragma = "no-cache";
   HTTP->Request->ContentType = "application/x-www-form-urlencoded";
   HTTP->HandleRedirects = true;

HTTP->Request->Host = "https://profil.wp.pl/rejestracja.html";
   HTTP->URL->Host = HTTP->Request->Host;
   AnsiString Answer = HTTP->Get(HTTP->Request->Host);
   ShowMessage(Answer);

Ale widać się przeliczyłem. W związku z błędem, dodałem na formę nowy komponent klasy TIdSSLIOHandlerSocketOpenSSL. Nazwałem go SSL. Do komponentu HTTP dodałem w event "IOHandler" = SSL i nic nie konfigurowałem. Czas na próbę. To teraz mam już inny alert po wykonaniu kodu: "Could not load SSL library.". No wtf :shock: ? Jeszcze coś nie tak? Czego ty nie możesz załadować? Wkurzyłęm się i pytam google co ono na to. I otrzymuję rezultat - "wgraj pliki libeay32.dll and ssleay32.dll". No skoro tak to je pobrałem z internetu i wrzuciłem do katalogu mojego projektu. Następna próba. Teraz program płacze o "vsinit.dll", no to znowu bajka z google od nowa. Po pobraniu i umieszczeniu w katalogu projektu czas na test. Program tym razem po wykonaniu kodu wita mnie z wrednym uśmiechem - "Access violation at address 00000000. Read of address 00000000.". I to jest już koniec tej opowieści o nokii 5130 :x

No i kto by się nie wq..? Po co indy daje te głupie komponenty do SSL skoro one nie działają? No chyba, że to ja jestem głupi więc proszę o oświecenie. Używam C++ Builder 2009 na Win7.
lidamian
Bladawiec
Bladawiec

PodziÄ™kowaÅ‚ : 4
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0
    NieznanyNieznana

Re: SSL w Indy

Nowy postprzez Miroo_007 » wtorek, 8 wrzeÅ›nia 2009, 22:22

Myślę, że problem jest nie do przejścia. Prace nad Indy zostały zawieszonę w 2004 kiedy to autor przeszedł do Microsoftu. Miałem podobny problem ale z TIdPOP3. Jakiś czas temu czytałem fora na zagranicznych serwisach i takie problemy mogą wynikać z konfliktu wersji Indy z biblioteką OpenSSL. Nic więcej nie wiem.
Miroo_007
Intelektryk
Intelektryk

PodziÄ™kowaÅ‚ : 0
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0
    NieznanyNieznana

Re: SSL w Indy

Nowy postprzez Darek_C++ » Å›roda, 9 wrzeÅ›nia 2009, 21:38

Zamiast Indy korzystaj z WinInet viewtopic.php?f=16&t=458
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied